Когато видяхме, че Ryanair са пуснали полети до Харватия, нашите пътешественически сърца на бързо се обединиха и набързо организирахме едно женско пътуване през юни. Бях си наумила,че трябва да посетя морската част на тази страна още миналата година, когато разхождайки се из Загреб, топлият септемврийски ден ни беше накарал да мечтаем за море.
Задар (исторически известен като още като Zara от венециански и италиански) се оказа открита изложбена зала, изпълнени с истории от различни епохи. Той е най-старият постоянно обитаван град в Хърватия. Старата час на града, която се намира на полуострова, датира от 9 век пр. н. е., когато е бил либурнско селище, наречено Jadera. Градът става римски през 1 век пр.н.е. Пощаден от аварските и славянските нашествия в Далмация (ок. 5–6 век), той остава процъфтяващ търговски, културен и художествен център на византийска Далмация. Владение на австрийци, французи, италианци и кой ли още не, градът пази по малко история от всичко.

Как да стигнем до Задар?

Със сигурност, ако имаш повече време и исках да посетиш повече неща в страната, пътуването с автомобил би бил добър вариант. Минусът тук е, че това ще ви отнеме доста време в път, чакане по граници и плащане на пътни такси. Ние решихме да си спестим това приключение, тъй като разполагахме с малко време и се възползвахме от директния полет София – Задар за сумата от 96 лв двупосочно. След по -малко от час и половина кацнахме на летище Zračna Luka – Zadar.
Спирката на автобуса, който ни закара от летище Задар до центъра на града, се намира точно на изхода на “Пристигащи”. Цената на билета бе 4.65 евро /към юни 2023/ , а времето за път в неделя – около 35-40 мин.

Къде да отседнем?

В Booking може да се открият доста предложения в различни части на града. Ако си в Задар за няколко дни или без кола,обаче, да отседнеш в старата част или в близост до Gradski Most, е най- доброто, което можеш да направиш. Ние отседнахме в частен апартамент на една пряка от Gradski Most и от там имахме възможност да се разхождаме в различни посоки.

Какво да видим?

За да видиш основните неща в града, да хапнеш бюрек за закуска и да се насладиш на музиката на морето, ти е достатъчен ден в града. Старата част на града не е голяма и може да се обиколи със спокойно темпо за няколко часа. Всички забележителности са на едно място и могат да се обиколят пешеходно.
Ето няколко неща, които не са за изпускане:

1. Градската стена и нейните порти

Градската стена /или каквото е останало от нея/ е едно от нещата, които и да искате, няма как да пропуснете. По решение на UNESCO през 2017г. тя е включена в списъка за Културно и природно наследство. Сухопътната порта /Kopnena Vrata/ е определяна за един от най-значимите монументи, останали от венецианците в Далмация. Построена е от главния венециански архитект Michele Sanmicheli през 1543г. ,за да предпази града от Отомански нашествия, портата представлява триумфална арка в ренесансов стил с един главен вход и два по-малки странични входа за пешеходци. Върху портата, могат да се видят изобразени покровителят на града Св. Хризогон, както и венецианския символ на крилатия лъв на Свети Марко.

2. Римският форум

Открит едва през 30-те години на миналия век, Римският форум на Задар е най-големият от тази страна на Адриатика. Той е основан от император Октавиан Август. Днес самият форум представлява огромен площат с останки от минал живот. Сред руините на храмове и колонади стои една непокътната римска колона, която през Средновековието е служила като място за позор, където нарушителите са били оковавани и публично унижавани. Може да се видят още олтари с релефи на митичните фигури Юпитер Амон и Медуза.

3.Църквата Св. Донат

Символът на града, Църквата Св. Донат, построена в ранното средновековие (9 век) е най-голямата предроманска сграда в Хърватия. Самата църква е архитектурен пример от каролингския период и се смята за най-значимата по рода си в Европа. Висока е 27 м и е широк 22 м, има специфична цилиндрична форма, двойна вътрешност и се отличава със своята оригиналност. Заради добрата си акустика, всяка година там се провежда Международения фестивал за средновековна ренесансова музика.

4. Морският орган и инсталацията “Поздравът на слънцето”

Сгушен на края на крайбрежната алея на стария Задар, Морският орган представлява серия от подводни тръби и резониращи камери, които създават музика чрез движението на морето.
Това прави органa единствен по рода си. Когато вълните достигат бреговата линия, те навлизат в резониращите камери и създават хармонични, ефирни мелодии, които отекват по крайбрежната алея. Резултатът е непрекъснато променяща се симфония от звук, която осигурява уникален саундтрак на града.

В непосредствена близост до Морския орган, се намира “Поздравът на слънцето” – светлинен спектакъл, който трябва да се види, за да се повярва. Тази кръгла инсталация се състои от 300 многослойни стъклени плочи, поставени в земята. През деня тези плочи събират слънчева енергия, която оживява през нощта. Когато слънцето залезе, “Поздравът на слънцето” се трансформира в ослепителен светлинен дисплей, предлагащ хипнотизиращ танц от цветове и шарки, пренасяйки артистичността от небето на земята отдолу.

5. Площадът на петте кладенеца

Площадът на петте кладенци или „Trg pet bunara“ е завладяващо и живописно място в Стария град на Задар, известно с историческото си значение и очарователна атмосфера. Площадът е кръстен на пет големи и дълбоки кладенеца, построени през 16 век, служещи за надежден източник на прясна вода за града. Те са били от огромно стратегическо значение по време на обсада.
Архитектурата и дизайнът на площада отразяват влиянието на Венецианската република, която управлява града в продължение на няколко века.
По време на венецианското управление той е бил част от сложната градска защитна система на Задар.
Днес площадът е популярно място за събиране, както на местните жители, така и на нас посетителите награда. В близост може да намерите очарователни местенца кафе или дегустация на местната кухня.

В заключение, Задар има уникален начин да преплита история, изкуство и природа в хипнотизиращ гоблен. Характерът на града е изграден върху древното му римско наследство, иновативните модерни арт инсталации и завладяващата крайбрежна красота. Независимо дали се потапяте в мелодиите на Морския орган, гледате нощния спектакъл на Поздрава на слънцето, изследвате историята на Площада на петте кладенци, наслаждавате се на местната кухня или просто се скитате из очарователния Стар град, Задар предлага пътешествие из време и култура, които са наистина незабравими.

Това са само пет от многото необикновени места в Задар, които поставиха града на специално място в сърцето ми. Древното римско наследство, иновативните модерни арт инсталации и завладяващата крайбрежна красота правят това място завладяващо.
Да посетиш Задар е като да пътешестваш във времето.
Със своята хармоничност от старо и ново, природа и изкуство, Задар ти дава друг поглед към света. Това е място,което те кара да намалиш скоростта и да се насладиш на момента.

Така че, ако още не сте го направили, добавете Задар към своя Travel destination list

Поздрави,
Д.